De doelgroep van Villa Voortman bestaat uit volwassenen met een psychotische kwetsbaarheid in combinatie met middelenmisbruik, die moeilijk toegang hebben tot reguliere hulpverlening.
Al deze mensen ervaren moeilijkheden op meerdere levensgebieden, zoals armoede, ernstige psychiatrische en justitiële problemen en sociale uitsluiting.
Onder het motto: “minimale structuur, maximale verantwoordelijkheid” werken we aan gelijkwaardigheid, participatie, overleg en destigmatisering. Langzaam wordt er een band opgebouwd met de bezoekers, wat leidt tot verbondenheid, een toekomstperspectief en verlangen naar een langzame terugkeer naar de samenleving.
Wij bieden een ‘schadebeperkende’ benadering in de vorm van een plek waar men zich welkom en geaccepteerd voelt. De focus ligt op ontmoeting, met respect voor ieders eigenheid. Het is dankzij ontmoeting dat vertrouwen wordt opgebouwd en er ruimte ontstaat voor zowel creatieve expressie als persoonlijke zorg. Het is een tolerante, niet-verplichtende en ‘ontvankelijk wachtende’ omgeving die persoonlijke groei en interpersoonlijke relaties bevordert.
We zetten in op empowerment, het geven van kracht aan onze bezoekers, en bieden een context waarbinnen mensen zich kunnen ontwikkelen via artistieke ateliers en andere activiteiten, verzorgd door kunstenaars, vrijwilligers en de bezoekers zelf.