Verbinding, creativiteit en individuele groei behoren tot de kernwaarden van Villa Voortman. Nieuwe artistieke experimenten dragen niet alleen bij tot de persoonlijke ontwikkeling van onze bezoekers, maar helpen ook om een breder maatschappelijk draagvlak voor onze visie te creëren. Door meer publieke bewustwording willen we beleidsmakers overtuigen om structureel meer middelen vrij te maken voor de artistieke begeleiding van deze uiterst kwetsbare groep.
Van muziek, dans en theater tot plastische kunst, filosofie en poëzie: ons aanbod wordt afgestemd op de ideeën en wensen van onze bezoekers. Deelname is altijd vrijwillig en de activiteiten vinden plaats in een vertrouwde groep.
Wat maakt creativiteit bij Villa Voortman bijzonder? Hieronder een greep uit het aanbod van artistieke disciplines.
- Muziek en optredens: Van spontane sessies tot optredens en opnames, zoals een eigen dubbel-LP.
- Schrijven is denken is zijn. Via de wekelijkse schrijfateliers, die momenteel geleid worden door Dirk Pauwels, en die gesteund worden door de faculteit Orthopedagogie van UGent en de KASK, bieden we een creatieve manier om gevoelens te uiten en talent te ontplooien. De neerslag hiervan hebben we eerder al gebundeld in twee boeken en in 2021 gingen vier Voortmandichters in literaire dialoog in tijdschrift DW&B (zie 'Projecten'). De ateliers lagen in het verleden al aan de basis van diverse podiumvoorstellingen.
- Filosofie-café: iedereen heeft recht op zijn eigen visie. We moedigen open communicatie aan en respecteren verschillende perspectieven, onder andere door wekelijks te filosoferen onder leiding van Peter Tomlinson.
- Mediteren doen we onder begeleiding van Vincent Glasmacher.
- Dans- en beeldatelier: jezelf uiten, emoties verwerken en je talenten ontdekken, lukt voor sommigen het best op een non-verbale manier, door middel van beweging en/of tekenen en schilderen. Villa Voortman nodigt geregeld professionele choreografen en kunstenaars uit om workshops te begeleiden en grootsere projecten op touw te zetten.