Praktisch

GSM: 0471 / 90.54.99
Misconnected - Kyoko Scholiers
kunstproject Misconnected - Kyoko Scholiers    foto:Vita Godts

Wat zijn we?

Niet-residentieel ontmoetingscentrum voor mensen met dubbeldiagnose en multipele problematiek. Aanbod van niet-verplichtende gesprekken, ateliers, projecten en uitstappen. (functies van de Villa)

Onze uren

maandag van 9u tot 16u30
dinsdag van 9u tot 16u30
woensdag van 12u tot 16u30
donderdag van 9u tot 16u30
vrijdag van 9u tot 16u30
zaterdag van 10u tot 14u

Gesloten op zon- en feestdagen

1 november, 11 november, 25 december

Werk-of studiebezoeken

We krijgen heel frequent de vraag van organisaties en scholen naar werk-of studiebezoeken. Daarom organiseren we elke eerste donderdag van de maand (vanaf februari 2022 wordt dit de eerste dinsdag van de maand) een voorstelling van de visie en de werking. Deze lezing vindt plaats in campus Gent van Psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge, Fratersplein 9 9000 Gent. (van 10u tot 12u30) Hiervoor kunt u zich inschrijven via email. (plaatsen beperkt). De lezing sluit aan op de open poort (14u tot 16u), een gezellig moment met koffie en taart waar de bezoekers van de villa jullie trakteren op poëzie en muziek. De namiddag vindt plaats op eigen locatie.

Wie een plek zoek om de tijd tussen 12u en 14u te overbruggen kan terecht op www.eetcafetoreke.be ( een opleidings- en tewerkstellingsproject voor personen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt)

eerst volgende lezing : 2 september 2021 (volzet) / 7 oktober 2021 (volzet) / 4 november 2021

Vrijwilligerswerk

In de Villa werken we met een aantal vrijwilligers. We geven de voorkeur aan mensen die zich op langere termijn kunnen engageren op vaste momenten. Voorlopig zolang er sprake is van Covid even niet.

Stages

Vanuit verschillende disciplines (psychologie, orthopedagogiek, sociaal werk, criminologie, verpleging, KASK, creatieve therapie...) ontvangen we stagiairs, zowel masters als bachelors. Indien er in de gevraagde periode een plek beschikbaar is wordt je uitgenodigd op de voorstelling van de werking en de visie op de eerste donderdag van de maand. (zie werk - en studiebezoeken hierboven) (de stages voor schooljaar 2021-2022zijn volzet, vanaf juli 2022 zijn er terug mogelijkheden) We geven de voorrang aan lange stages, stages van slechts enkele dagen zijn  belastend voor de werking.

Bezoekers getuigen

Hij heeft me weggehaald uit Sleidinge. Hij zei: “Pol, je bent aan het doodgaan”, en ik was echt aan het doodgaan. Ik ging meer en meer achteruit en mijn gebruik was ook enorm gestegen. Hij zei: “alstublieft, ga mee met mij.” De villa heeft mijn leven gered. Hij zei: “Ik ga je een nieuwe thuis bezorgen en een nieuwe familie.” En dat heeft hij gedaan.
Ik wou iets interessants doen met mijn leven. Tegen de verveling … om nuchter te blijven. Bezoekers kunnen hier dingen doen, in de psychiatrie vragen ze niets, heel passief. Hier kan je dingen doen, mensen optrommelen en aan de slag gaan. Zolang de psychiatrie met dokters en procedures werkt kan het niet verbeteren, dokters werken met procedures en niet met mensen. Wat we meegemaakt hebben is wie we zijn, dat gaat totaal verloren in de psychiatrie
Thuis zijn is voor mij heel moeilijk. In mijn sociale woning kan ik niet veel meer doen dan de afwas en de tv. Ik kan moeilijk een hele dag in de zetel liggen en tegen mijzelf spreken. Dat is voor mij zoals een gevangenis. Ik ga dan bier halen. Het begint met een blikje en dan stop het niet meer. Ik ben hier een aantal jaar geleden terecht gekomen. Ik was alleenstaand en kon nergens naartoe. Ik liep op straat te bedelen en alcohol te drinken. Het was een soort trage zelfmoord. Toen kwam ik naar hier, kon ik mijn dagen wat indelen en proberen om van negen tot vijf niet te drinken. We zitten hier allemaal gezellig samen, een potje koffie te drinken.
Villa Voortman kan en mag je dan ook nooit beschouwen als een project. Het is veel meer dan dat. Op deze plek worden breuklijnen van verhalen aan elkaar geregen. Heel langzaam en op ieders eigen tempo. De filosoof Kunneman zei dat er in deze maatschappij geen plaats meer is voor ‘trage vragen’. Ik heb in de Villa weer gevoeld dat er een vrije tussenruimte is en dat de trage vragen er mogen zijn. De uitspraak van de bezoekers, die zeggen dat het een grote happy familie is, neem ik graag voor lief. De hele entourage en sfeer raakt me en laat me niet meer los, nu ook nog niet. De kracht van beïnvloeding heeft vat op me en I love it. Villa, bedankt! “ MENSEN DEUGEN”
Pol
Pete
Bjorn
Harry Gras